Με απόφαση Συνέλευσης Τμήματος και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται για κάθε φοιτητή/τρια ένα μέλος ΔΕΠ ή διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ως Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, ο ρόλος του οποίου είναι συμβουλευτικός κατά τη διάρκεια των σπουδών σε ακαδημαϊκά και προσωπικά θέματα, ως πρώτο σημείο επαφής των φοιτητών/τριών με το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους (μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των νεοεισαχθέντων φοιτητών/τριών) πληροφορούνται το όνομα του ακαδημαϊκού τους συμβούλου για το εκάστοτε έτος με την ανάρτηση σχετικού πίνακα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Ο Σύμβουλος Σπουδών, σε συνεργασία με την υπηρεσία στήριξης φοιτητών/τριών, συμβουλεύει και υποστηρίζει ιδίως τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες, με σκοπό να διευκολυνθεί η μετάβαση τους από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης συμβουλεύει και ενημερώνει όλους τους φοιτητές/τριες σε θέματα των σπουδών τους και της μετέπειτα επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του Ακαδημαϊκού Συμβούλου οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα:
- να διαμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών που ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές ικανότητες,
ενδιαφέροντα και δεξιότητές τους, - να αποκτούν γνώσεις της επιστημονικής και επαγγελματικής εμπειρίας των συμβούλων τους, προσανατολιζόμενοι συγχρόνως επαγγελματικά,
- να έχουν ένα συμπαραστάτη στις ακαδημαϊκές και προσωπικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος δεν επιφορτίζεται με την παροχή συμβουλών για διαδικαστικά θέματα ή την υπενθύμιση των υποχρεώσεων του φοιτητή/τρια. Η αξιοποίηση του εναπόκειται στον φοιτητή/τρια, καθώς ο ρόλος του δεν είναι αποφασιστικός αλλά συμβουλευτικός και μάλιστα όχι κατ` αποκλειστικότητα, καθώς ο φοιτητής/τρια καλό είναι να συμβουλεύεται και άλλους διδάσκοντες, ιδίως τους διδάσκοντες των μαθημάτων που σκοπεύει να επιλέξει όπως και των επιβλέποντα της διπλωματικής τους εργασίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό του Ακαδημαϊκού Συμβούλου είναι διαθέσιμες στον “Κανονισμό θεσμού Ακαδημαϊκού Συμβούλου”.
Πίνακας Ορισμού ακαδημαϊκών Συμβούλων για το ακ. έτος 2024-25

