NEA


Ημερομηνία: 12/9/2024
Τίτλος: Ο Παναγιώτης Ανδριανέσης, Διδάκτωρ του Τμήματος, κερδίζει ERC Starting Grant
Περιγραφή: Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) χορηγεί έως και 1,5 εκατ. ευρώ σε ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους στην Ευρώπη για την υποστήριξη της καινοτόμου έρευνας σε διάφορους τομείς. Στις 5 Σεπτεμβρίου, το ERC χορήγησε 494 αρχικές επιχορηγήσεις (Starting Grants) συνολικού ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ σε ανερχόμενους ερευνητές.

Μεταξύ των 22 δικαιούχων επιχορήγησης στη Γαλλία στο πεδίο φυσικών επιστημών και μηχανικής είναι ο Παναγιώτης Ανδριανέσης, του οποίου το έργο «CRISP» (Crisis-Resilient Price Discovery in Decarbonized Power Systems) στοχεύει στη βελτίωση της βελτιστοποίησης και της οικονομίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη βελτίωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων θεωριών και μεθοδολογιών για τιμολόγηση ανθεκτική στην κρίση για την καλύτερη ευθυγράμμιση των αποτελεσμάτων της αγοράς με τις αποφάσεις των διαχειριστών συστημάτων και την προώθηση της δίκαιης απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ο Δρ. Ανδριανέσης (Μέλος, IEEE) είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οργάνωση Παραγωγής και Διδακτορικό Δίπλωμα στον σχεδιασμό και ανάλυση μηχανισμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιώργου Λυμπερόπουλου).

Έχει διατελέσει Σύμβουλος και Ερευνητικός Συνεργάτης στην ECCO International Inc. (με τον Δρα. Alex Papalexopoulos), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (με τον Καθηγητή Michael Caramanis) και Research Associate Professor στο Division of Systems Engineering του Boston University στις ΗΠΑ, και Επίκουρος Καθηγητής στο Department of Wind and Energy Systems του Technical University of Denmark (DTU) στη Δανία. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο PERSEE (Processes, Renewable Energy and Energy Systems) της Mines Paris—PSL (École Nationale Supérieure des Mines de Paris—Paris Sciences et Lettres Université) στη Γαλλία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομία συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρησιακή έρευνα, βελτιστοποίηση και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Προδιδακτορικής Έρευνας IEEE APS 2010 και είναι Μέλος της INFORMS.
Link1: Panagiotis Andrianesis awarded ERC Starting Grant for his work on the resilience of electricity markets to crises in decarbonized power systems
Link2: Προφίλ του Παναγιώτη Ανδριανέση στο Google Scholar
Photo1:
Photo2:
Photo3:

Επιστροφή